2016 Pacherenc du Vic-Bilh Collection
Inhoud 0.50L per fles
- Details
- Proefnotitie
- Domeininformatie
- LandFrankrijk
- StreekZuid-west
- AppellatiePacherenc du Vic-Buhl
- Kleur/TypeDessert Wijn
- Druivenras(sen)Gros Manseng, Petit Manseng
- SmaakZoet
- Inhoud0,50 L
- Alcoholpercentage12,5
- Serveertemperatuur8-10 graden
Friszoete witte wijn, strogeel van kleur. Zeer veel laagjes in de geur, typisch voor een jonge wijn die is gemaakt van meerdere druivensoorten. Er is vooral tropisch en rijp fruit in te ontdekken: meloen, peer, ananas, abrikoos en citrus. Daarnaast wat honing, iets karamel en verfijnd hout. De wijn is een snoepje op zich, maar combineert ook goed met fruitige desserts (citroentaart, apfelstrudel, tarte tatin), maar ook met hartige delicatessen als foie gras en Roquefort.
Producteurs Plaimont is de locomotief van de Sud-Ouest en een van de meest innovatieve wijnbedrijven van heel Frankrijk. Met 1000 aangesloten vignerons, circa 5.250 hectare wijngaard en een productie van ongeveer 385.000 hectoliter is Producteurs Plaimont de grootste speler in de Sud-Ouest. Het bedrijf is in 1979 ontstaan uit de samenwerking van drie kelders in de Gers: Plaisance, Aignan en Saint-Mont. In 1999 hebben zich ook de caves van Condom en Cazaubon aangesloten.De drie oorspronkelijke kelders produceerden tot in de jaren ’70 bijna uitsluitend bulkwijnen, maar het nieuw ontstane Plaimont koos voor kwaliteit en voor de reconstructie van de wijngaard met traditionele Gasconse druivenrassen als pinenc, arrufiac en petit courbu. Een en ander ging gepaard met veeleisende teeltmethodes, zoals groene pluk en oogsten met de hand, kwaliteitsbewaking en traceerbaarheid. De aanplant bestaat tegenwoordig uit tannat, pinenc, cabernet franc en cabernet sauvignon voor rood en rosé; arrufiac, petit courbu, petit en gros manseng, colombard, ugni blanc en listan voor wit.Plaimont heeft het quasi-monopolie op productie van een onvervalste terroirwijn Saint Mont. Daarnaast produceert het al even karakteristieke AOC’s als Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh. Het grootste volume bestaat uit moderne vin de pays wijnen uit de Gascogne. Met dit gevarieerde gamma kunnen zowel beginnende consumenten als ver gevorderden op maat worden bediend. De helft van de productie wordt geëxporteerd.Plaimont besteedt jaarlijks 5 tot 10% van zijn omzet aan investeringen. Al in een vroeg stadium gebeurde dat voor technieken als micro-oxygenatie voor rood (verzachting van tannines door middel van zuurstof) en macération pelliculaire voor wit (schilinweking). Verder beschikt Plaimont over 19.000 m2 geklimatiseerde bedrijfsruimten. Behalve in technische zaken investeert Plaimont ook in zaken als wijntoerisme, marketing en vorming.